Manifest Belgian Architects Declare

11 dec. 2019

Wij hebben ook onze naam gezet onder het manifest dat onlangs gelanceerd werd door redactiebureau Palindroom en architectura.be. Hierbij verklaren we een actieve rol op te nemen tegen de klimaatcrisis.

Zo verduidelijkt het artikel van 21 november 2019 door Wouter Polspoel op de website van architectura.be:

“De Belgische variant van de online petitie Architects Declare and Biodiversity Emergency werd intussen al door 287 architecten(bureaus) ondertekenend. Enkele Engelse architectenbureaus lanceerden het online initiatief in juni van dit jaar om hun engagement uit te drukken een actieve rol op te nemen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Redactiebureau Palindroom en architectura.be lanceerden het manifest onlangs ook in ons land.

Architecten die de petitie ondertekenen erkennen de milieucrisis waar onze planeet mee kampt en verplichten zich ertoe er vanuit hun praktijk alles aan te doen de klimaatproblemen en het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen. In de begeleidende tekst die te lezen is op de website van de petitie worden ook andere actoren uit de bouwsector, zoals projectontwikkelaars, aannemers en ingenieurs, aangespoord eenzelfde soort petitie te starten. De bouwsector speelt dan ook een niet te onderschatten rol in de opwarming van het klimaat en de aantasting van de biodiversiteit. Ze is verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot en bouwen en natuurbehoud gaan vanzelfsprekend niet hand in hand.”