Na het beëindigen van zijn architectuur-opleiding, met als eindwerk ‘Terug naar de Baarmoeder, ondergrondse woningen’, heeft Jan Keymis zich nog 2 extra jaren op het thema toegelegd aan de Universiteit van Port Elizabeth. Zijn thesis over ‘Earth Sheltered Housing’ behandelde op wetenschappelijke wijze de voor- en nadelen van aardebedekt bouwen in verschillende mogelijke omgevingen. Hiermee behaalde hij zijn zgn. Master na Master in de architectuur.

Ondergrondse huizen zijn dus een beetje de “bedekte kennis” van hippo architecten en het is het onze wens dit type gebouw meer te promoten, zeker in deze ecologische en spaarzame tijden. Enkele projecten worden momenteel daadwerkelijk ontworpen, andere werden tegengehouden door behoudensgezinde voorschriften en wedstrijdjury’s.

De voordelen van aardebedekte woning zijn :

– energiezuinig (stabiele omgevingstemperatuur)
– onderhoudsvriendelijk / slijtage-arm (bescherm milieu)
– stil (akoestische bescherming in de vorm van massa)
– weinig impact op de omgeving
– duurzaam
– bouwen op hellende percelen
– bescherming tegen hagel, storm,
– …

De cliché’s dat ondergrondse woningen donker, vochtig, moeilijk bereikbaar, enz.. zijn kunnen met de juiste architecturale en structurele aanpak perfect verholpen worden. Moeilijker liggen soms de bouwvoorschriften, onervarenheid van de aannemers en lichtjes hogere beginkost (die je dan wel weer relatief snel kan terug verdienen).

Zie jij een aardebedekt huis wel zitten ? Contacteer ons via de link verderop deze website!

Kijk ondertussen ook eens op :

….of lees het fantastische boek Underground Space Design van Carmody & Sterling.

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________